Campagne Trommel zonder Rommel van start op basisschool in Wijk bij Duurstede

Gisteren was de aftrap van de Trommel zonder Rommel-les op basisschool de Regenboog in Wijk bij Duurstede. Tijdens deze bijeenkomst sprak Jan Kuiper, wethouder van Sport en Jeugd, samen met de leerlingen over wat er in hun broodtrommel zit. Hoe gezond of ongezond is de trommel gevuld?  Dat meldt de gemeente Wijk bij Duurstede. 

Met kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving. Gemeente Wijk bij Duurstede streeft naar een samenleving waarin alle kinderen wonen, leren en recreëren in een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. 

Inhoud van lunchtrommels 

Echter blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam & Wageningen University & Research dat de inhoud van de lunchtrommels van kinderen op de basisschool verre van gezond is. De onderzoekers bekeken de inhoud van 487 lunchtrommels en zagen dat 19 procent van de broodtrommels alleen wit brood bevatte en dat 43 procent van de kinderen alleen suikerhoudende dranken meekrijgen voor tijdens de lunch, terwijl aan de andere kant maar 6 pocent van de kinderen groente en 5 procent fruit meekrijgt voor hun lunch.

Trommel zonder Rommel 

Daarom is het initiatief Trommel zonder Rommel tot stand gekomen door een samenwerking tussen GGD Zuid-Holland Zuid, JOGG Zuid-Holland Zuid, Jong JGZ en het Voedingscentrum. Vanuit Smaaklessen (Wageningen University & Research) zijn er nu aanvullend Trommel zonder Rommel-lessen ontwikkeld.

Door: Nationale Onderwijsgids