Normal_smartphone_telefoon_social_media

Het Calvijn College in Zeeland wil vanaf komend schooljaar geen smartphones meer zien onder schooltijd. Niet alleen leidt het de leerlingen af van God, maar smartphones zorgen ook voor minder focus tijdens de lessen en minder betrokkenheid op elkaar, vindt het schoolbestuur. Dit meldt Trouw.

De ouders van de leerlingen van de zeven reformatorische scholen kregen afgelopen week een brief waarin de maatregel werd aangekondigd. Het schoolbestuur noemt daarin zowel religieuze, als pedagogische en sociale motieven om de smartphone te verbannen van de scholen.
 
Zo zijn er allereerst ‘geestelijke boosheden’ waartegen het schoolbestuur de leerlingen wil beschermen. Leerlingen worden tijdens schooltijd “volgestopt met foute muziek, sport, seks en geweld”. Dat houdt hen niet alleen af van God, maar ook van elkaar. Doordat ze naar hun telefoonscherm staren, zijn ze minder bezig met degene naast hen. Ook zorgt veel smartphone-gebruik voor minder focus tijdens de lessen. De school beslist deze zomer definitief over het verbod.
 
Een landelijk verbod op mobieltjes in de klas, zoals in Frankrijk, is voorlopig nog niet aan de orde. Eerder onderzoek van vereniging voor christelijk onderwijs Verus wees uit dat een kwart van de ondervraagde scholen positief staat tegenover een telefoonverbod. Veel ondervraagden gaven daarbij aan dat ze willen dat hun leerlingen meer contact met elkaar hebben in plaats van online contact.
 
Door: Nationale Onderwijsgids