Normal_opticien_optiker_oog

In de grootste genetische studie naar bijziendheid ter wereld identificeerden de onderzoekers 161 genetische factoren voor brilsterkten en bijziendheid. De gevonden factoren spelen een rol in alle celtypen van het netvlies en vervullen verschillende functies binnen het oog. De voornaamste was de detectie en verwerking van licht. Hiermee wordt moleculair bevestigd wat eerder uit epidemiologische studies naar voren kwam: licht, of juist het gebrek eraan, is een belangrijke trigger voor het ontstaan van bijziendheid. Dat meldt Erasmus MC. 

Bijziendheid is in de laatste jaren fors toegenomen. Niet alleen in Azië, ook in Europa is deze trend duidelijk zichtbaar: 50 procent van de huidige 20-jarigen is nu bijziend. Bijziende mensen hebben langgerekte, ovale ogen. Dat komt door het vele kijken naar voorwerpen die dichtbij staan, zoals schermen van een smartphone of een tablet. De ooglens moet zich steeds inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen. Buiten is de hoeveelheid licht zo groot dat ontspanning van de lens ontstaat.
 
Onderzoekersleider en oogarts Caroline Klaver is opgetogen over de vinding: “Dit onderzoek levert genetisch bewijs dat lichtverwerking in het oog belangrijk is voor bijziendheid. Licht heeft invloed op de manier waarop de binnenste laag van het oog communiceert met de buitenste laag om het oog te laten groeien op de kinderleeftijd. Bevolkingsonderzoek Generation R liet al eerder zien dat bijziende kinderen minder lang buiten spelen. Daarom adviseren wij ouders om kinderen het dichtbijwerk af te laten wisselen met tenminste twee uur per dag buiten zijn.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids