Normal_slob__onderwijs__minister

Scholen kunnen zelf beslissen of zij zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in willen huren. Onderwijsminister Arie Slob maakt dit bekend in reactie op Kamervragen. Dit melden VOS/ABB en de Tweede Kamer. 

Peter Kwint van de SP en Lisa Westerveld van GroenLinks vroegen aan minister Slob wat hij vindt van de groei van zzp-docenten. Minister Slob geeft aan dat hij het een ongewenste situatie vindt wanneer uitzendbureaus de schaarste op de arbeidsmarkt voor onderwijsgevenden aangrijpen om de tarieven te verhogen. “In lijn daarmee vind ik het ook ongewenst wanneer onderwijsgevenden zich als zzp’er aanbieden met als oogmerk meer geld te verdienen dan in een regulier dienstverband met een schoolbestuur.”
 
Volgens hem is het aan het schoolbestuur te kijken welke contractvorm het beste past en mogelijk is. “De impact van zzp’ers en ander tijdelijk personeel op de werkdruk van personeel in vaste dienst hangt af van hoe daar mee wordt omgegaan. Het hangt ook af van met welke situatie dit wordt vergeleken, bijvoorbeeld als het alternatief voor een zzp-leerkracht betekent dat er geen leerkracht beschikbaar is met alle gevolgen van dien voor de werkdruk en/of de voortgang van het onderwijs.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids