Demissionair minister Slob vindt kerstvakantie vervroegen zwaar besluit

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) zei voorafgaand aan het coronaoverleg dinsdag te staan voor "hele zware besluitvorming". Het kabinet besluit tijdens dit overleg of de basisscholen een week vervroegd met vakantie gaan. Het Outbreak Management Team (OMT) dringt daar al langer op aan.

Vorige week schreef Slob nog dat het "de inzet" van het kabinet was om de scholen rond de kerstvakantie gewoon volgens planning open te houden. Maar volgens hem moeten de bewindspersonen nu "opnieuw kijken naar wat er nodig is". Dit heeft te maken met de opkomst van de besmettelijkere Omikron-variant van het coronavirus, en het nieuwe OMT-advies dat op tafel ligt. Dat wordt volgens Slob "best heel zwaar", benadrukte hij nog eens.

Kerstvakantie week vervroegen 

Ingewijden lieten maandag weten dat de kerstvakantie waarschijnlijk toch een week vervroegd wordt. Ook demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet doorschemeren dat het kabinet dit ernstig overweegt. Hij zei dat het kabinet de aanbeveling van het OMT "serieus moet wegen".

Familieleden besmetten 

Zonder maatregelen zou de kerstvakantie op 24 december beginnen. De vrees is dat basisschoolkinderen dan snel daarna familieleden kunnen besmetten tijdens kerstbezoek. Als de vakantie eerder begint, hebben schoolgaande kinderen een week voor Kerstmis minder onderling contact en is de kans op besmetting kleiner.

Door: ANP