Eerste wettelijk erkende diploma's in speciaal voortgezet onderwijs uitgereikt

In Gouda zijn de eerste diploma’s in het speciaal onderwijs uitgereikt. Tien middelbare scholieren mochten gisteren hun diploma met extra feestgedruis in ontvangst nemen. Dit meldt het AD.

Volgens de middelbare school, De Startbaan, gaat het om een primeur in Nederland. De scholieren hebben het vso-diploma arbeid of dagbesteding binnengehaald. Wethouder Thierry van Vugt van onderwijs heeft het belangrijke papiertje overhandigd in de Goudse raadzaal.

Wettelijk erkend diploma

Volgens Maurice Peeters, directeur van De Startbaan, kregen leerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs tot dit jaar geen wettelijk erkend diploma. Voorheen kregen scholieren wel een diploma, maar deze werd alleen door de betreffende school uitgegeven. Een wettelijk vastgelegd diploma, zoals in het reguliere voortgezet onderwijs wordt gegeven, zat er niet in.

Arie Slob

In de zomer van 2019 beloofde onderwijsminister Arie Slob (CU) dat er een wettelijk erkend diploma voor het speciaal voortgezet onderwijs zou komen. Het heeft even geduurd voordat dit mogelijk gemaakt kon worden, maar nu is het eindelijk zover.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer