Normal_microfoon

Op zaterdag 21 april vindt het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren, plaats. Dit jaar doen meer teams mee dan ooit. Inzet is de kans om met Kamerleden te debatteren in de Ridderzaal, op 14 september tijdens Kleine Prinsjesdag. Daarnaast zal de leerling met de beste speech worden gekroond tot de nieuwe Koning of Koningin van de Jeugd. Dit meldt UNICEF. 

Maar liefs 62 debatteams van elk vijf scholieren debatteren over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, zoals het recht op privacy en op vrije tijd. De teams zijn van verschillende schoolniveaus en komen uit het hele land. “Tijdens de debatten leren kinderen over hun rechten en oefenen ze met het recht om hun mening te uiten,” zegt Sasja Bökkerink, hoofd Kinderrechten van UNICEF Nederland.
 
Een speciaal hiervoor getrainde jury kiest de acht debatteams die door mogen naar Kleine Prinsjesdag, op 14 september in de Ridderzaal. De winnende teams krijgen van het Nederlands Debat Instituut training in debatteren ter voorbereiding op dat debat, en les in kinderrechten van UNICEF. Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd, in samenwerking met de Stichting Nederlands Debat Instituut.
 
Sann Leisink (15) uit Zwolle neemt op 21 april tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in Arnhem afscheid als Koningin van de Jeugd. Afgelopen jaar sprak ze in die functie haar troonrede uit op Kleine Prinsjesdag,  voerde ze gesprekken over jongerenparticipatie in de politiek met politici zoals minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gaf lezingen over dat onderwerp. “Je stem laten horen is dé manier om iets te veranderen”, aldus Sann. “Daarom vraag ik andere kinderen dat ook te doen en aan de politiek vraag ik ons daartoe de kans te geven.” Zij is op 21 april jurylid bij de verkiezing van de nieuwe Koning(in) van de Jeugd, die wordt gekozen uit 24 deelnemers.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids