Over welk onderwerp kan ik een spreekbeurt houden? Deel 1: goede doelen

Een spreekbeurt houden: voor de één hartstikke leuk en voor de ander een lastige opgave. Voor de klas spreken is al spannend, maar een leuk onderwerp verzinnen waar je medeleerlingen aandachtig naar luisteren is vaak het moeilijkst. De Nationale Onderwijsgids is in spreekbeurtpakketten gedoken en geeft een aantal tips. Dit is deel 1: goede doelen.

War Child

Omdat oorlog nu hartstikke actueel is snappen we het helemaal als dit je aandacht trekt voor een spreekbeurt. Want stel je eens voor, het lijkt nu ver weg, maar ook hier kan er oorlog uitbreken. Wat moet je dan doen? Kinderen die dit hebben meegemaakt vertellen hun verhalen en jij geeft dit door aan je klas. Maar je kan ook uitleggen wat TeamUp doet voor de gevluchte kinderen in Nederland en wat War Child doet in de verschillende landen om ons heen.

Door middel van een speciaal superspreekbeurtpakket kan jij dit laten vertellen aan je klas. Posters en buttons zullen je verhaal ondersteunen.

UNICEF

Denk je erover om een spreekbeurt te houden over kinderrechten? Dan zit je bij UNICEF goed. Natuurlijk kan je ook vertellen over wat UNICEF precies doet in de wereld. En ben je er nog niet helemaal uit? Dan is dat ook geen probleem. Op de website van UNICEF vind je het Spreekbeurt Stappenplan. Volg de verschillende stappen en vindt de leukste ideeën.

Als je eruit bent wat je onderwerp wordt, dan geeft Klaas van Kruistum nog enkele presentatietips. Nu ben je er echt helemaal klaar voor!

KiKa

Kanker is een serieus onderwerp. Zeker als het ook nog eens over kanker gaat bij leeftijdsgenootjes. KiKa helpt je met hun spreekbeurtpakket een heel eind in de juiste richting. En wie weet komen jij en je klasgenoten na deze spreekbeurt meteen in actie voor kinderen met kanker. 

Je krijgt hulp van Sarah. Zij is zelf ziek geweest en weet heel veel van het onderwerp kinderkanker. Zo kan jij tijdens je spreekbeurt vertellen over de geschiedenis van KiKa, hoe kinderkanker ontstaat en waarom onderzoek ernaar heel belangrijk is.

In het spreekbeurtpakket zit onder andere een lege PowerPoint, maar wel in KiKastijl. Zo kom jij tijdens je spreekbeurt meteen goed voor de dag. Met de KiKa KennisQuiz test je aan het einde van de spreekbeurt wat je klasgenoten allemaal hebben onthouden.

CliniClowns

Je kan natuurlijk een spreekbeurt houden over clowns uit het circus, maar de CliniClowns zijn net zo interessant en zeker belangrijker. Want wat doen deze clowns precies in het ziekenhuis? CliniClown Coach Plip helpt je online met je spreekbeurt. Hij geeft je verschillende tips en ideeën waar je meteen mee aan de slag kunt.

In het spreekbeurtpakket vind je een PowerPointpresentatie in de stijl van de CliniClowns en een CliniClowns Quiz. Zo kan je je klasgenoten overhoren na je spreekbeurt.

Amnesty International 

Amnesty International opereert wereldwijd en heeft 7 miljoen leden, sympathisanten en activisten. Twee miljoen van deze mensen steunen Amnesty als lid of als donateur. Amnesty voert actie voor gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid van mensen. Een interessante organisatie om over te vertellen tijdens een spreekbeurt.

Via de website kun je een spreekbeurtpakket bestellen met een daarin een boekje met uitleg over de organisatie en met een mensen- of kinderrechten paspoort erbij.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen. Wil je helemaal geen spreekbeurt houden over goede doelen, dan volgt binnenkort deel twee met enkele neutralere of luchtigere onderwerpen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: War Child, UNICEF, KiKA, CliniClowns en Amnesty International