Philippe Kallen (Laks) en Kitty Ramakers (VM) tekenen het samenwerkingscontract

Het LAKS kan door financiële ondersteuning van het project Versterking medezeggenschap (VM) van start met een nieuw bijzonder project: Versterking leerlingenparticipatie. Dit houdt in dat het LAKS een projectmedewerker aanneemt die trainingen gaat geven aan scholieren in het voortgezet onderwijs die zich bezighouden met medezeggenschap en leerlingenparticipatie. Door meer scholieren in de leerlingenraad en in de medezeggenschapsraad te trainen, hoopt het LAKS op een professionelere medezeggenschap van leerlingen in het voortgezet onderwijs en een toename van de leerlingenparticipatie. Dit meldt VM.

Het LAKS heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat de medezeggenschap van leerlingen in het voortgezet onderwijs verbeterd moet worden, omdat deze groep niet altijd goed is vertegenwoordigd in de (G)MR. Door de leerlingenraden én leerlingengeledingen in de medezeggenschapsraad te professionaliseren, weten scholen sneller waar de verbeterpunten zitten vanuit het leerlingenperspectief. Dit is in het voordeel van iedereen in het voortgezet onderwijs.

Vanaf 2009 traint het LAKS al leerlingenraden en leerlingengeledingen. Omdat deze trainingen erg populair zijn, was het niet altijd mogelijk in alle aanvragen te voorzien. Met de financiële ondersteuning van het project Versterking medezeggenschap kan het LAKS het aantal trainingen uitbreiden naar circa zestig dit schooljaar. Omdat er elk jaar nieuwe leerlingen aantreden, is een blijvende investering in de educatie over medezeggenschap noodzakelijk.

Het project Versterking medezeggenschap is een initiatief van alle bij medezeggenschap betrokken onderwijsorganisaties (besturen, personeelsvakorganisaties, ouderorganisaties en de leerlingenorganisatie) en richt zich op medezeggenschapsraden en bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids