Wiskundetalenten (achter v.l.n.r) Ward, Nils, Matthijs, Wietze (voor v.l.n.r.) Levi en Gabriel.

Het team dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Brazilië is dit weekend geselecteerd. Zes zeer getalenteerde jongeren hebben in een zware selectie ruim 10.000 deelnemers achter zich gelaten. Alle teamleden hebben al eerdere wedstrijdervaring op zak en hopen nu hoge ogen te gooien op de meest prestigieuze internationale wedstrijd. Dit meldt Nederlandse Wiskunde Olympiade.

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Uit vijftien winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade, die in vier eerdere rondes ruim 10.000 deelnemers achter zich lieten, werden hier de zes leden voor het Nederlandse team geselecteerd. De vijftien talentvolle leerlingen maakten tijdens deze week, die mede mogelijk werd gemaakt door de Rabobank, drie selectietoetsen.

De volgende zes leerlingen kwamen als beste uit de bus:  Nils van de Berg van het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout, Wietze Koops van het RSG Stad & Esch Lyceum in Meppel, Matthijs van der Poel van het Christelijk Gymnasium in Utrecht, Levi van de Pol van het Ichthus College in Veenendaal, Ward van der Schoot van het Stedelijk Gymnasium in Breda en Gabriel Visser van Stedelijk Gymnasium in Schiedam.

Drie van de teamleden namen al eerder deel aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Vorig jaar behaalden Gabriel en Levi in Hong Kong beiden een bronzen medaille, terwijl Wietze daar een eervolle vermelding ontving. Nils, Matthijs en Ward behaalden in mei een bronzen medaille bij de Benelux Wiskunde Olympiade in Namen, België. Door deze ervaring hoopt het team komende zomer een topprestatie neer te zetten in Rio de Janeiro.

Het team vertrekt op 7 juli van Schiphol naar Rio de Janeiro en heeft daar eerst een trainingskamp om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 16 tot 23 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids