Wiskunde een verplicht vak voor alle middelbare scholieren

De Britse premier Rishi Sunak onderzoekt of het mogelijk is om van wiskunde een verplicht vak te maken voor alle leerlingen tot 18 jaar. Ook in Nederland zou er achter de schermen aan zo’n plan gewerkt worden. Dat meldt RTL Nieuws. 

De Britse premier vindt de vaardigheden die je bij het vak wiskunde leert belangrijker dan ooit. Volgens Sunak leven we in een wereld die draait om data en kennis over statistiek heb je in iedere baan nodig. Sunak vindt het niet verstandig om kinderen de wereld in te sturen zonder de vaardigheden die je tijdens het vak wiskunde gebruikt. 

Niet enthousiast 

In Engeland zijn ze over deze plannen niet meteen enthousiast en ook in Nederland klinkt weinig enthousiasme. Sommige kinderen doen er juist alles aan om sommen te ontwijken. 

Verplicht vak

In Nederland is wiskunde een verplicht vak voor vwo-leerlingen. Havisten mogen wiskunde laten vallen als ze kiezen voor het profiel cultuur en maatschappij (c&m). In het vmbo is wiskunde bij veel profielen een keuzevak, maar dat gaat veranderen, want het vak wiskunde gaat op de schop binnen het vmbo. Het komt er dan op neer dat wiskunde of rekenen verplicht wordt voor iedereen.

Basisvorm van rekenen 

Anita Smit is wiskundedocent op een vmbo in Almere. Zij geeft aan dat er genoeg banen zijn waar data en statistiek helemaal niet relevant zijn. Een basisvorm van rekenen is wel belangrijk. Een leerling die een som écht niet begrijpt zal dat na twintig keer uitleggen niet opeens wel snappen. Maar als je wiskundestof aansluit bij het profiel van de leerlingen, dan is het wel haalbaar om het vak aan iedereen aan te bieden. 

Bij een grote groep vmbo’ers valt er nog wel wat winst te behalen. Je moet de leerlingen dan eerst kennis laten maken met een vorm van wiskunderekenen dat ze aan kunnen. Wiskunde is volgens de meeste docenten aan te bieden op vrijwel elk niveau. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk