Wetenschappers leggen belang van wiskunde uit bij oplossen grote problemen

De TU Eindhoven en de Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM) houden van 26 februari tot en met 3 maart een van de grootste wiskunde-conferenties ter wereld in de RAI in Amsterdam: CSE23. Op woensdag 1 maart is het publiek uitgenodigd voor een gratis avond waarop zes topwetenschappers op een TED talk-achtige manier uitleggen waarom wiskunde essentieel is voor het oplossen van de grote wereldproblemen. Van klimaatverandering tot energietransitie, van gezondheidszorg tot duurzame mobiliteit. Dat meldt CSE23. 

De conferentie over Computational Science and Engineering (CSE23) vindt voor het eerst in de geschiedenis buiten de VS plaats. De CSE-conferenties worden sinds begin deze eeuw om de twee jaar gehouden en richten zich op het toepassen van wiskundige modellen en krachtige algoritmes in industrie en wetenschap. Dat varieert van modellen voor klimaatverandering, financiën, biologie, lucht- en ruimtevaart, astronomie, automotive, transport, defensie en nog veel meer. De conferentie trekt dit jaar 2200 deelnemers en is daarmee de grootste editie ooit.

Wiskunde 

Woensdagavond 1 maart is er in de RAI om 20.00 uur een gratis publieksevent in het Engels, waar plaats is voor 1700 bezoekers. Onder de titel ‘The Role of Mathematics in Solving the World’s Main Challenges’ vertellen zes internationale wetenschappers hoe wiskunde het leven en de wereld van alledag beïnvloedt. "We willen die avond aan een groot publiek laten zien wat je met wiskunde allemaal kunt. Mensen weten niet dat bijna alles wat er in het leven gebeurt met wiskunde te maken heeft. Het is overal en essentieel”, zegt CSE23-organisator Prof. Dr. Wil Schilders, hoogleraar scientific computing aan de TU Eindhoven. Hij verwijst naar een uitspraak van de bekende Nederlandse wiskundige Lex Schrijver, die zei: ‘Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt.’

Digitale tweelingen 

Professor Karen Willcox van de Universiteit van Texas in Austin vertelt die avond over het gebruik van digitale tweelingen bij het ontwerpen van vliegtuigen, wat onder andere het testen in windtunnels minimaliseert. Digitale tweelingen worden ook al gebruikt om de meest duurzame gebouwen te ontwerpen of om in de gezondheidszorg behandelingen digitaal in plaats van op echte mensen te testen.

Wiskunde en geneeskunde 

Directeur Magnus Fontes van onderzoeksinstituut Roche vertelt over de rol van wiskunde in de geneeskunde en diens streven om het menselijk leven te verlengen, onder andere middels gepersonaliseerde medicijnen. Kate Evans van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory laat zien hoe met wiskunde klimaatmodellen, die de opwarming van de aarde, extreem weer en zeestromingen voorspellen, verbeterd kunnen worden. Luke Bennetts van de Australische Universiteit van Adelaide gebruikt numerieke modellen om de smeltende poolkappen van Antarctica en de Zuidelijke Oceaan te volgen en te voorspellen.

Onderzoekwetenschapper Caoimhe Rooney van de NASA bespreekt in haar lezing de vele manieren waarop wiskunde kan worden toegepast om het begrip van het universum te vergroten. Professor Bert Zwart van het Centrum voor Wiskunde en Informatica en de TU Eindhoven legt uit hoe voor het toekomstige slimme elektriciteitsnet, noodzakelijk voor de transitie naar wind- en zonne-energie, nieuwe wiskundige modellen gebouwd worden om de stabiliteit van deze netwerken te kunnen garanderen.

Essentiële rol van wiskunde 

De voertaal van de sprekers is die avond Engels. Het evenement wordt afgesloten door Alexander Rinnooy Kan, voormalig Eerste Kamerlid voor D66 en voorzitter van de SER, sinds 2012 hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam en van huis uit een wiskundige. Hij zal de essentiële rol van wiskunde voor maatschappij en industrie nog eens benadrukken. De avond wordt geleid door een bekende Nederlandse wetenschapsjournalist.

Hackathon 

Voorafgaand aan de conferentie, op zaterdag 25 en zondag 26 februari, houden de TU en SIAM een zogenaamde hackathon in het Van der Valk hotel Amstel. Daar werken 150 talentvolle, jonge wiskundestudenten in vijf groepen dag en nacht aan uitdagingen van bedrijven als Siemens, ASML, Roche en Amazon. Daar komt één winnend team uit, dat 5000 euro wint.

Het hele programma van 1 maart vind je hier

Door: Nationale Onderwijsgids