Normal_jongeren__telefoon__mobiel__communiceren__sms__whatsapp__puber__vo__po

Jongeren die ‘s nachts te lang op hun mobiele telefoon kijken, kampen steeds meer met lichamelijke en psychische klachten. Door langdurig gebruik van de telefoon hebben jongeren last van slaapproblemen, concentratieverlies en hoofdpijn. Deze problemen kunnen op lange termijn kleiden tot angst, depressies of overmatig alcoholgedrag, aldus de Hersenstichting. Ook kan het slaaptekort leiden tot slechte leerprestaties, depressieve stemming en gedragsproblemen. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Kinderarts en slaapdeskundige Nele Vandenbussche ziet jaarlijks 250 nieuwe jonge patiënten met slaapproblemen. “Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik”, zegt Vandenbussche. De groep kinderen met ernstige medische klachten door overmatig telefoongebruik is waarschijnlijk groter dan op dit moment zichtbaar is, denkt ze.

De Hersenstichting ziet bovendien dat klachten als concentratieverlies en slaapproblemen op termijn leiden tot ernstigere problemen, zoals angststoornissen, depressies en overmatig alcoholgebruik. De stichting adviseert jongeren dan ook om een uur voor het slapengaan alle beeldschermen uit te zetten.

Veel jongeren hebben last van slaaptekort. Dit kan leiden tot talloze problemen zoals slechte leerprestaties, depressieve stemming en gedragsproblemen. De Hersenstichting heeft daarom de handen ineengeslagen met Chrono@Work, een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen, om een lespakket over slapen te ontwikkelen voor middelbare scholieren. Met dit lespakket Charge your brainzzz wil de Hersenstichting jongeren informeren over het belang van slaap voor gezonde hersenen en hen stimuleren hun eigen slaapgedrag te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids