Volgens wiskundedocent Karin den Heijer van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam zitten er fouten in de rekentoetsen van het Cito. De lerares wil deze fouten onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer, maar mag dit niet. Volgens de geheimhoudingsregel van Cito mogen de vragen uit de rekentoetsen niet gepubliceerd of bediscussieerd worden. Dit meldt RTV Rijnmond.
Den Heijer vertelt tegen RTV Rijnmond waarom ze toch haar mond opentrekt over de rekentoetsen van het Cito. "Ik krijg na afloop vragen van leerlingen over de rekentoetsen. Ze zijn soms verontwaardigd en boos omdat er fouten in de vragen zaten. Ze zeggen dat het geen rekentoets was maar een toets begrijpend lezen." Den Heijer wil dat de opgaven openbaar worden zodat er gecontroleerd kan worden of de kwaliteit van de vragen in orde is.
In april dit jaar heeft de docent door middel van een WOB-procedure (Wet Openbaarheid Bestuur) geprobeerd de meest recente rekentoetsen vmbo, havo, vwo en mbo openbaar te krijgen. Het College van Examens wees dit verzoek echter af. Openbaarheid, aldus het college, zou de Staat onevenredig benadelen omdat de openbaar gemaakt opgaven niet langer meer gebruikt zouden kunnen worden.
Desondanks wil Den Heijer de Tweede Kamerleden informeren over de fouten in de rekentoetsen. “Ik weet dat enkele Tweede Kamerleden hierin geïnteresseerd zijn gelukkig. Wat ik schokkend vind is dat ik ze niets over de toetsen mag vertellen. Tijdens het surveilleren bij examens heb ik vragen gezien waar fouten in zitten, maar ik kan deze vragen niet aan hen laten zien."
Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) meldt in een reactie aan RTV Rijnmond dat debatteren over de rekentoets ook voor het parlement taboe is. "Tot mijn ontsteltenis hebben VVD en PvdA een debat in de Tweede Kamer hierover geblokkeerd."
© Nationale Onderwijsgids
Geldt er geen klokkenluidersregeling meer in dit land als iets echt fout dreigt te lopen?