Voor toekomstige bezettingen komt de Universiteit Groningen met richtlijnen

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft handvaten opgesteld om toekomstige bezettingen beter in bedwang te houden. Studenten mogen de RUG bezetten, maar ze mogen niet overnachten in het gebouw en overleg tussen de verschillende partijen blijft noodzakelijk. Als dat niet mogelijk is, dan is de academische vrijheid in gevaar. Dat meldt ScienceGuide.

De bezetting van eind april in de RUG was opgezet door studenten en docenten. Zij waren het niet eens met het ontslag van Suzanne Täuber. Actievoerders eisten dat Täuber weer werd aangenomen, ook al was zij met behulp van de rechter ontslagen. 

Bezettingen 

CvB-voorzitter Jouke de Vries zei dat hij als Groningse universiteitsbestuurder drie bezettingen had meegemaakt, maar dat deze laatste wel heel anders van aard was. Bij de eerste twee bezettingen werd er veel gepraat en was er ook duidelijk wie er met wie praatte. De laatste keer ging het contact erg lastig en werden er twee ononderhandelbare eisen gesteld. Täuber moest weer worden aangenomen, terwijl dat al bij een rechter ter sprake was geweest. De bezetters gaven ook aan dat ze vier dagen wilden blijven en dat is niet mogelijk in het academiegebouw. “Overnachtingen en het langdurig bezetten van gebouwen van de Rijksuniversiteit zullen we niet accepteren. Dan weet men nu dus dat er dan actie wordt ondernomen. Wij willen altijd praten en tegemoetkomen aan eisen, maar het langdurig bezetten van gebouwen en het overnachten zullen wij nooit accepteren”, aldus De Vries.

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk