Centrum Kunst en Zorg is de verbinding tussen kunst, zorg en gezondheid

Kunst en cultuur hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Het is echter niet altijd voor iedereen toegankelijk, terwijl dat wel nodig is. Juist in een periode dat je in je leven ook zorg behoeft. Museum van de Geest en zorgorganisatie Cordaan bundelen hun krachten en leggen daarmee een directe verbinding tussen kunst en zorg. Met het opzetten van het ‘Centrum voor Kunst en Zorg’ banen zij met uiteenlopende activiteiten een weg naar een samenleving waar beiden sectoren elkaar versterken en structureel verbonden zijn. Het ultieme doel is om zowel de samenwerking te verbeteren als de toegankelijkheid te vergroten. De eerste activiteit van het kenniscentrum is het initiëren van een bijzondere leerstoel Kunst en Zorg, samen met de faculteit Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeerde in 2019 officieel dat het beleven van kunst de gezondheid bevordert. Museum van de Geest en Cordaan delen hierop een visie en missie: "Kunst en cultuur geeft betekenis in het leven van mensen. Het draagt bij aan de kwaliteit van leven, zingeving en sociale participatie. Hiermee voegt het waarde toe aan gezondheid, zorg en welzijn. Jessica Belles namens de organisaties: “Met onze activiteiten streven we naar een inclusieve maatschappij waarin mensen met elkaar verbonden zijn in plaats van buitengesloten te worden, hoe anders zij ook zijn of ondanks de mate van hun zorgbehoefte." Vanuit deze missie werken zij al enige tijd samen aan het leggen van een verbinding van de sectoren kunst en zorg.

Eén van de grootste zorgorganisaties van Amsterdam 

Cordaan biedt aan zo’n 20.000 mensen zorg vanuit 120 locaties in Amsterdam, Diemen, Huizen en Nieuw-Vennep. Dat wordt gedaan met bijna 6.000 medewerkers en ruim 2.500 vrijwilligers. Als één van de grootste zorgorganisaties van Amsterdam wil Cordaan verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van de langdurige zorg in de stad.  

Museum van de Geest 

Museum van de Geest biedt een podium voor de kracht en kwetsbaarheid van de menselijke geest. In Haarlem ontdek je het kunstwerk tussen je oren door middel van persoonlijke, wetenschaps- en levensvragen, in combinatie met hedendaagse kunst en cultuurprogramma’s. Het museum ontving in 2022 de prestigieuze European Museum of the Year award voor het innovatieve mensgerichte cultuuraanbod.

Door: Nationale Onderwijsgids