Week 50: Horrorfilms, lerarentekort en het aantal basisscholen neemt af

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Invalkracht dwong kinderen naar horrofilms zoals The Exorcist te kijken

Een overblijfmedewerker van basisschool De Kleine Reus in Amsterdam  heeft kinderen meerdere malen gedwongen om naar horrorfilms te kijken. Tijdens de middagpauze speelde de man films af op het digitale schoolbord. Dat waren horrorfilms zoals The Exorcist en District 9. Mocht er onverwacht een volwassene binnenlopen dan stond The Pink Panther klaar om opgestart te worden.

Dinsdag: Lerarentekort in Amsterdam loopt alleen maar verder op

In het Amsterdamse basisonderwijs is het lerarentekort toegenomen van 15,3 procent in oktober 2021 naar 16,8 procent in oktober 2022. Het speciaal onderwijs heeft zelfs een lerarentekort van 31 procent. 

Woensdag: Meeste docenten en leerkrachten gingen vorig schooljaar op cursus

Een ruime meerderheid van de leerkrachten in het primair onderwijs (86 procent) en docenten in het voortgezet onderwijs (78 procent) heeft in schooljaar 2021-2022 meegedaan aan professionaliseringsactiviteiten. Dat melden DUO Onderwijsonderzoek & advies en onderwijsplatform oo.nl op basis van gezamenlijk onderzoek. 

Donderdag: Aantal basisscholen in tien jaar tijd met bijna 700 afgenomen

Het aantal basisscholen is de afgelopen tien jaar met ruim 10 procent afgenomen. Bij de start van het schooljaar 2012 – 2013 waren er 6.753 basisscholen in Nederland. Op 1 augustus 2022 waren het er 6.070. Dat blijkt uit cijfers die de onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma hebben gedeeld met de Tweede Kamer. 

Vrijdag: 'Extra verhoging maximum uurprijs heeft ook gevolgen voor peuteropvang'

Ouders van kinderen op de peuteropvang die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, kunnen een subsidie ontvangen van de gemeente waarin ze wonen. De verhoging van 0,94 procent extra van de maximum uurprijs voor alle vormen van kinderopvang, kan echter gevolgen hebben voor deze subsidie en de ouderbijdragen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk