Invalkracht dwong kinderen naar horrorfilms zoals The Exorcist te kijken

Een overblijfmedewerker van basisschool De Kleine Reus in Amsterdam  heeft kinderen meerdere malen gedwongen om naar horrorfilms te kijken. Tijdens de middagpauze speelde de man films af op het digitale schoolbord. Dat waren horrorfilms zoals The Exorcist en District 9. Mocht er onverwacht een volwassene binnenlopen dan stond The Pink Panther klaar om opgestart te worden. Dat meldt de NOS.

Volgens de directeur van De Kleine Reus, Ilse Boellaard, had de werkgever van de man (opvangorganisatie De Kleine Wereld)  wel een goede screening gedaan. De Kleine Wereld kampt met personeelstekorten en door gaten in het rooster liet de organisatie medewerkers op andere plekken in Amsterdam invallen.

Overblijfmeester 

De man beschikte over een Verklaring Omtrent het Gedrag, dat is ook verplicht als je wilt werken in de kinderopvang. Waarom de man de films heeft laten zien aan de kinderen is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk hoe vaak dit gebeurde, maar het staat vast dat het vaker dan één keer is. De overblijfmeester heeft in ieder geval twee klassen van in totaal veertig leerlingen tussen de 7 en 9 jaar naar horrorfilms laten kijken.

Vierogenprincipe 

Met de kinderen op de school gaat het ondertussen wel weer beter, zegt Boellaard. Sinds dit incident heeft de school het vierogenprincipe ingevoerd. Er kijkt vanaf nu altijd een volwassene mee. Met het principe moet de controle op de groepen optimaal zijn.

Weerbaarheidstraining 

Ook heeft De Kleine Reus een extern bureau ingehuurd die de kinderen een weerbaarheidstraining gaat geven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk