Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

Universiteiten zien na de vakantie maar één openingsscenario: een volledige opening, zonder onderwijs op anderhalve meter afstand. Ze zien ook niets in het verplicht testen van studenten op corona. De Vereniging  van Universiteiten (VSNU) zegt in Nieuwsuur dat universiteiten hoe dan ook volledig open willen, Delta-variant of niet. Dit meldt NOS. 

Als het aan Pieter Duisenberg van de VSNU ligt, staat een volledige opening zonder afstand bovenaan de prioriteitenlijst. En daar staan de meeste universiteiten achter, lieten ze al weten toen het kabinet eerder om twee openingsscenario’s vroeg: eentje met afstand en eentje zonder.

Enkele universiteiten hebben wel meerdere scenario’s - en dus meerdere roosters - opgesteld. Zo houdt de Technische Universiteit Eindhoven rekening met onderwijs op anderhalve meter afstand, zonder anderhalve meter afstand en met een nieuwe lockdown. Toch hebben de meeste universiteiten geen uitgebreid, flexibel schoolrooster gemaakt.

“Het uitwerken van twee naast elkaar bestaande scenario’s is een te grote belasting van het personeel”, zegt Duisenberg. En dat vinden ook Tilburg University en Universiteit Utrecht.

Testen voor toegang

Toch, als het kabinet testen voor toegang wil invoeren voor universiteiten, stemmen ze daarmee in. Overigens vindt de Universiteit Twente dat studenten niet verplicht kunnen worden. De VSNU en de universiteiten vragen het kabinet om deze stap niet te nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids