Amerikaanse universiteiten staan in de rij voor atlete Maud Visscher

Na de zomer vertrekt atletiektalent Maud Visscher (18) uit Holwierde naar Amerika. Daar gaat ze trainen met een coach om haar grote droom te laten uitkomen. Ze wil in 2028 meedoen aan de Olympische Spelen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Visscher heeft daar nog wel wat geld voor nodig, vandaar dat ze via het platform GoFundMe een inzamelingsactie is gestart. Ze wil minstens 5750 euro ophalen, want daarmee kan ze onder andere haar vliegticket naar Amerika betalen. Visscher sluit zich aan bij het atletiekteam van de Drake Universiteit in Des Moines. Deze universiteit is gevestigd in de staat Iowa.

Weinig tijd om te werken 

De ouders van Visscher hebben voorheen alles voor haar betaald dat met atletiek te maken had. “Ik vind dat mijn ouders niet meer alles moeten betalen. Door mijn studie en drukke trainingsschema heb ik zelf weinig tijd om te werken en geld te verdienen.” Vandaar dat Visscher zelf een GoFundMe is gestart.

Het geld heeft Visscher nodig voor kleding en werpschoenen, werpmateriaal en inschrijfgeld voor als ze aan wedstrijden mee wil doen. Als ze naar Amerika vliegt moet ze zelf haar ticket betalen, maar ze krijgt wel een full scholarship (beurs). De drievoudig Nederlands jeugdkampioene kogelstoten wil zich ook plaatsen voor het WK onder de 20 jaar in Lima, Peru. Daarvoor moet ze wel op trainingsstage, en ook daar is geld voor nodig. Die stage zit niet meegerekend in het streefbedrag van haar inzamelingsactie.

Universiteitscompetitie 

Visscher is gescout om als international atletiektalent in Amerika te gaan trainen. Ook zal ze in wedstrijden voor de universiteitscompetitie uitkomen. Een lijst met universiteiten werd naar de Groningse toegestuurd. Zij willen de kogelstootster en discuswerpster graag in hun atletiekteam. In totaal hebben dertien universiteiten Visscher benaderd.

Drake Universiteit 

Uiteindelijk is het de Drake Universiteit geworden. “Een vriendinnetje uit Hoorn, Lara Smits, zit ook op die universiteit en heeft het heel erg naar haar zin.” De studie sport en coaching aan het Johan Cruyff College in Groningen heeft Visscher bijna afgerond. Daarna gaat ze in Amerika vier jaar psychologie studeren.  Het zal zwaar worden in combinat met topsport, maar dat is het haar wel waard. “Ik ben in Nederland wel zo’n beetje uitgeleerd”, lacht Visscher.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk