LSVb en FNV: Forse daling aantal masterstudenten is zorgwekkend

De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United maken zich grote zorgen over de forse daling van het aantal studenten dat een masteropleiding doet sinds de invoering van het leenstelsel. Deze ochtend maakte het CBS bekend dat een jaar voor de invoering van het leenstelsel nog zo’n 85 procent van de studenten een master deed, terwijl dat percentage nu gedaald is naar 70 procent.

LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Wij wisten al langer dat het leenstelsel een forse wissel zet op de keuzes die studenten maken tijdens hun studie. Nu zien we ook dat studenten het doen van een master vermijden om studieschulden te voorkomen. Het is een zorgwekkend signaal dat laat zien dat de brede ontwikkeling van studenten onder druk staat." 

Uit eerder onderzoek van het CBS bleek al dat de gemiddelde leenbedragen fors zijn toegenomen. Beide organisaties, verenigd onder de noemer #NietMijnSchuld, organiseren deze week door het hele land acties om studenten op te roepen deel te nemen aan de nationale studentenstaking op 3 juni. FNV Young & United voorzitter Alinda Danii Bijl: “De studieschulden lopen de spuigaten uit en dat heeft grote gevolgen voor de kansen in de toekomst. Nu zien we ook nog eens dat jongeren minder gaan doorstuderen. Als jongeren een schuldenvrije toekomst willen moeten we tijdens de formatie van ons laten horen. Daarom roepen we iedereen op mee te doen aan de studentenstaking.” 

Door: Nationale Onderwijsgids