Normal_people-coffee-meeting-team-7096

Steeds meer universiteiten geven colleges in het Engels, maar uit onderzoek van de Nijmeegse Radboud Universiteit blijkt dat Nederlandse studenten hier niet bij gebaat zijn. Psychologiecolleges in het Engels zorgen bij hen voor veel slechtere cijfers. Dit meldt het Parool. 

De Radboud Universiteit biedt een Nederlandstalige variant van de studie psychologie en een Engelstalige variant. Nederlandse studenten die ervoor kiezen hun studie in het Engels te doen, krijgen slechtere cijfers dan hun collega’s die colleges in hun moedertaal volgen. Het gemiddelde cijfer in de Engelstalige groep Nederlandse psychologiestudenten is een 6,7 terwijl dat in de Nederlandstalige groep een 7,2 is.

Beter leren in eigen taal

Bewezen is het niet, maar het is goed mogelijk dat studenten die in hun eigen taal leren, de stof beter tot zich kunnen nemen en dit kunnen toepassen op hun tentamens. Wellicht is de kwaliteit van de Engelstalige studie ook minder, stellen de onderzoekers. Bovendien waarschuwde emeritus hoogleraar Annette de Groot in 2017 al voor het belemmeren van het denkvermogen door een studie te volgen die niet in je moedertaal is.

Geen verschil in studieresultaten Uva en VU

De Universiteit van Amsterdam (UvA) ziet de conclusies van de Radboud Universiteit niet terug op haar faculteit. Sinds 2 jaar kunnen studenten daar kiezen tussen Nederlandstalige of Engelstalige werkgroepen, alle hoorcolleges zijn in het Engels. Ingmar Visser van het College of Psychology ziet geen verschil in studieresultaten. Volgens haar raken de Nederlandse studenten op de opleiding gemotiveerd door hun internationale collega’s die vaak nét iets harder werken.

Ook de Vrije Universiteit in dezelfde stad denkt niet dat het Nijmeegse onderzoek van toepassing is op de VU. “Omdat iedere universiteit zo haar eigen regionale, nationale en internationale dynamiek kent per opleiding, zal dit beeld per universiteit ook verschillen”, zegt een woordvoerder. 

Door: Nationale Onderwijs