Universiteiten trekken veel Chinese studenten aan

In 2019 woonden er 36,5 duizend mensen met de Chinese nationaliteit in Nederland. Onder andere universiteiten trekken veel Chinese studenten en werknemers aan, waaronder promovendi. Dit meldt het CBS op basis van de Internationaliseringsmonitor China.

China stond in het studiejaar 2018/2019 op de derde plaats qua herkomstland van ingeschreven internationale studenten, na Duitsland en Italië. In dat studiejaar stonden 4 475 Chinese studenten ingeschreven in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit is 5,3 procent van alle internationale studenten in Nederland in dat jaar. In 2012/2013 was dit nog 8,2 procent. Opvallend is dat het aantal Chinese studenten in bachelorprogramma’s gedaald is tussen 2013/2014 en 2018/2019, terwijl het aantal Chinese studenten in masterprogramma’s juist is toegenomen.
 

14 procent Chinese studenten bij TU Delft

Ruim een derde van de Chinese studenten stond in het studiejaar 2018/2019 ingeschreven aan de Technische Universiteit Delft, de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Vele Chinese studenten in het Nederlandse hoger onderwijs blijven na afronding van hun studie in Nederland en vinden vaak een baan op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo is, drie jaar na afstuderen, ongeveer één derde van de Chinese bacheloralumni en rond de 40 procent van de Chinese masteralumni in loondienst of als zzp’er werkzaam in Nederland. Ongeveer een vijfde van de Chinese bacheloralumni blijft in Nederland voor een vervolgstudie.
 
Chinese werknemers (845 personen, onder andere promovendi) die werkzaam zijn in het Nederlandse hoger onderwijs zijn vooral te vinden op de technische universiteiten, zoals de TU Delft, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente. Op deze universiteiten is ongeveer 45 procent van deze werknemers actief.
 
Door: Nationale Onderwijsgids