Buitenlandse studenten onrustig nadat Chinese promovendus klappen kreeg

Een student uit China is op de campus van de universiteit in Wageningen (WUR) in elkaar geslagen. Onder de internationale studentengemeenschap in Wageningen zorgt dit voorval voor onrust. Buitenlandse studenten zijn al langer het doelwit van geweld, zo blijkt. Dat meldt de Gelderlander. 

De student werd op vrijdagavond 5 april rond tien uur door een groep jongens met stenen bekogeld. Daarna werd hij in elkaar geslagen en geschopt bij het hoofdgebouw op de campus.

Chinese promovendus 

Buitenlandse student Alitha Tithphit hielp het slachtoffer. Tithphit woont zelf op de campus en las via Whatsapp wat er allemaal aan de hand was. Toen ze bij de Chinese promovendus kwam zat zijn gezicht onder het bloed en had hij een grote snee in zijn neus.

Slachtoffer van fysiek en verbaal geweld 

Internationale studenten die studeren in Wageningen zijn vaker slachtoffer van fysiek en verbaal geweld. Dat gebeurt voornamelijk door lokale jongeren. Tithphit vindt de campus een over het algemeen een veilige plek, maar niet er meer van deze incidenten plaatsvinden.

Zelf heeft de student wel eens nare opmerkingen gekregen en dat hoort ze ook van andere internationale studenten. “Is de campus dan nog wel zo veilig”, vraagt ze zich af.

Chinese studenten 

Chinese WUR-studenten komen de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Niet op een positieve manier. Een lift in een studentenflat werd begin 2020 met poep en urine beklad. Er stond bijgeschreven ‘sterf Chinezen.’  Vervolgens vloog er bij drie Chinese studenten in datzelfde jaar een steen door de ramen.

Onrust onder buitenlandse studenten 

Woordvoerder Jan-Willem Bol van de WUR vindt het verschrikkelijk wat er gaande is. Volgens hem doet de etniciteit van het slachtoffer er niet toe. Bol geeft aan dat de universiteit op de hoogte is van de onrust die er speelt onder buitenlandse studenten, maar hij kan geen antwoord geven of die onrust nodig is of niet. Wel moeten studenten zich melden als er wat gebeurd is.

Cameratoezicht 

Op de campus hangen er verschillende camera’s, onder meer bij het hoofdgebouw. De universiteit gaat kijken of er meer maatregelen nodig zijn. Ondertussen heeft de politie een opsporingsbericht op Instagram geplaats en vraagt getuigen van de mishandeling om zich te melden. Er is op dit moment nog niemand aangehouden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk