Online platform ‘Are you OK out there’? richt zich op verbetering welzijn van studenten

Het coronavirus zet de wereld op zijn kop. Om te voorkomen dat het welzijn van studenten hieronder lijdt, heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een online platform opgezet: Are you OK out there?. Studenten kunnen hier een luisterend oor vinden in de vorm van een ‘Students4Students’ hulplijn, en andere activiteiten gericht op het verbeteren van hun welzijn. Dit meldt de Erasmus Universiteit.

Handvatten om online studeren makkelijker te maken, betrouwbare modules en diensten op het gebied van mentaal welzijn, bewegingsactiviteiten, activiteiten voor maatschappelijk welzijn en een hulplijn voor degenen die een luisterend oor zoeken. Dit en meer wordt aangeboden op het platform Are you OK out there?. Een groot aantal medewerkers van verschillende afdelingen binnen de EUR heeft de afgelopen dagen hard gewerkt om dit platform voor EUR-studenten van de grond te krijgen. 
 

Alle studentenwelzijnsinitiatieven op één plek

Een inventarisatie onder studenten gaf aan dat zij behoefte hebben aan één centrale plek waar alle initiatieven van studenten(verenigingen) en afdelingen binnen de EUR te vinden zijn. “Het platform biedt een overzicht van tips, informatie en activiteiten die het welzijn van studenten een boost kunnen geven”, zegt Rianne van der Zanden, programmamanager Student Wellbeing.
 

Welzijnsdomeinen zijn nauw met elkaar verweven

Welzijn kan ingedeeld worden in vijf domeinen: cognitief, mentaal, lichamelijk, maatschappelijk en spiritueel welzijn. Binnen deze domeinen zijn er methodes en interventies ontwikkeld, worden er activiteiten opgezet en wordt er onderzoek verricht. “We weten ook dat de verschillende domeinen nauw met elkaar zijn verweven”, legt Van der Zanden uit. “Het is bekend dat er een positieve relatie is tussen beweging enerzijds en cognitieve prestatie en mentaal welzijn anderzijds. En dat geestelijk welzijn gerelateerd is aan cognitief en maatschappelijk welzijn. Dus als studenten aan één domein werken, zullen ze merken dat dit ook effecten heeft op andere domeinen. Als studenten activiteiten van verschillende domeinen combineren, zullen ze waarschijnlijk merken dat ze sneller in een positieve spiraal belanden.” 
 

Maak een persoonlijk welzijnsplan

Studenten wordt aangeraden een persoonlijk welzijnsplan op te stellen met activiteiten van twee of drie domeinen. Het welzijnsplan van de één kan er anders uitzien dan dat van de ander. Om onderlinge verbondenheid te stimuleren, kunnen studenten hun persoonlijke plannen met elkaar uitwisselen. 
 

Na corona

Are you OK out there? is onderdeel van het EUR-programma Student Wellbeing en zal voortgezet worden na de coronacrisis. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids