Studenten LUMC werkten mee aan 3D-printer voor medicatie op maat

Veel jonge kinderen hebben moeite met het slikken van medicatie. Commerciële tabletten zijn te groot, de drankjes smaken vies en bevatten vaak een onjuiste dosering. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil daarom gepersonaliseerde medicatie op maat maken met behulp van een 3D-printer. Dit meldt het LUMC.

Medicijnen uit 3D-printer

Medicatie die uit de printer komt rollen? Het klinkt erg futuristisch, maar de 3D-printer wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in de zorg. In het LUMC is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de inzet van een 3D-printer bij het maken van gepersonaliseerde medicatie voor kinderen. Uit de studie blijkt dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf 1 jaar.
 

Kleinere doseringen

Veel jonge kinderen verkiezen een tablet boven een drinkbaar medicijn. De vraag naar makkelijk doorslikbare tabletten neemt daardoor toe. De 3D-printer kan dergelijke kleine tabletten maken. De dosis in deze tabletten kan daarnaast worden aangepast aan de individuele patiënt, waardoor de kans op bijwerkingen en verminderde werkzaamheid wordt verminderd.
 
Het duurt nog even voordat jonge kinderen de kleine tabletten krijgen voorgeschreven. In het LUMC wordt momenteel met proefpersonen onderzocht hoe zij reageren op de kleine tabletten. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de printer. Het is de bedoeling dat de printer in de nabije toekomst sneller werkt en nog meer verschillende stoffen en vormen kan uitprinten.
 

3D-printen in opleiding Farmacie

Het printen van medicatie is een onderwijsonderdeel in het LUMC. Studenten Farmacie en Klinische Technologie hebben in hun onderzoeksfase aan het project met de 3D-printer gewerkt. Daarnaast leren masterstudenten Farmacie in het onderwijsthema Gezin en Geneesmiddel wat de mogelijkheden zijn van de 3D-printer bij het ontwikkelen van medicatie. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids