Normal_academiegebouw_universiteit_groningen_rug

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de Rijksuniversiteit Groningen is tot de conclusie gekomen dat Ad van Liempt zich met zijn proefschrift niet schuldig heeft gemaakt aan een schending van de wetenschappelijke integriteit. Dit advies is overgenomen door het College van Bestuur (CvB) van de RUG, die daarmee de klacht van de heer Droog ongegrond heeft verklaard. Dit meldt de RUG.

De klacht betrof een mogelijke schending van de wetenschappelijke integriteit, te weten verwijtbare onzorgvuldigheden bij het verrichten van wetenschappelijk onderzoek voor het proefschrift ‘Gemmeker: Commandant van kamp Westerbork’ door de beklaagde, Ad van Liempt. De beklaagde heeft volgens het CWI de basisprincipes eerlijkheid en zorgvuldigheid van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening niet geschonden. Tevens is er door het CWI geen schending van de punten fingeren, falsificeren en plagiëren van de Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen geconstateerd. 
 
Volgens de Commissie geeft de klacht op onderdelen aanleiding tot het oordeel dat er sprake was van onzorgvuldigheden. Beklaagde had nauwkeuriger kunnen handelen op het punt van de bronvermelding. Ook het moment van het te koop aanbieden van het boek voorafgaand aan de promotiedatum, was niet correct. Het CWI geeft daarbij aan dat niet elke onzorgvuldigheid een inbreuk op de wetenschappelijke integriteit betekent. 
 

Voorlopig oordeel

Het College van Bestuur heeft het advies van het CWI overgenomen en de klacht van de heer Droog ongegrond verklaard. Dit is een voorlopig oordeel. Partijen kunnen zich binnen zes weken tot het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit wenden voor een nader advies. 
 
Bestuursvoorzitter prof. dr. Jouke de Vries: “Het CvB heeft kennisgenomen van de opmerkingen van de Commissie over de slordigheden in het proefschrift. Hun advies geeft voor ons aanleiding om de procedures en regels ten aanzien van proefschriften te bespreken met het College van Decanen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids