RUG-docent mag zijn vak over complottheorieën niet meer geven

Universitair hoofddocent cognitieve wetenschappen Tjeerd Andringa van het University College Groningen (UCG) mag zijn vak Systems View on Life niet meer geven. Dit vak gaat over ‘kritisch denken’. Andringa verwerkte complottheorieën in zijn lessen en hij probeerde zijn studenten te overtuigen van zijn eigen alternatieve waarheden. Dit meldt RTV Noord.  

De Universiteitskrant schreef hier al over en de Rijksuniversiteit Groningen heeft dit ook al bevestigd aan RTV Noord. Andringa mag zijn overige taken als docent wel gewoon uitvoeren.

9/11

Het doel van het vak was dat zijn studenten leerden denken als een wetenschapper. Uit de interviews in de Universiteitskrant met studenten bleek dat zij vaak lesstof voorgeschoteld kregen, die overeen kwam met de controversiële standpunten van hun docent. Dat varieerde van de ‘dominerende positie van Joden’, tot complottheorieën rondom de aanslagen van 9/11. 

Weinig ruimte  

Er was in de lessen ook weinig ruimte tot andere geluiden. Twee studenten hadden een andere mening over het feit dat je autisme kan krijgen van vaccinaties, maar Andringa werd vijandig en vond dat de studenten hun mening maar moesten herzien. 

Vertrouwenspersoon 

Het UCG gaf Andringa eerst een officiële waarschuwing nadat een student een klacht over hem had ingediend bij een vertrouwenspersoon. Daarna werd besloten om het vak, dat op 7 februari zou beginnen, helemaal te schrappen. Andringa mocht het vak eerst nog geven onder begeleiding, maar er was geen verbetering te zien en op basis daarvan wordt het vak niet meer aangeboden. 

Door: Nationale Onderwijsgids