Onder leiding van RUG-onderzoekers nieuwe poolexpeditie naar Spitsbergen

Onder leiding van onderzoekers van het Arctisch Centrum van de RUG gaat een grote groep onderzoekers opnieuw op poolexpeditie in Spitsbergen. Vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines doen zij onderzoek naar de razendsnelle opwarming van de poolgebieden. De RUG-onderzoekers die meegaan en de expeditie leiden zijn Maarten Loonen, Annette Scheepstra en Frits Steenhuisen. Afgelopen zaterdag kwamen de deelnemers in Groningen bijeen als voorbereiding op de tocht. In 2015 was de eerste poolexpeditie met deze organisatie. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden tot vier keer zo snel als elders in de wereld. De expeditie naar Spitsbergen gaat deze veranderingen in kaart brengen, in een gebied dat amper door de mens is aangetast. De poolexpeditie verzamelt, onder de naam SEES (Netherlands Scientific Expedition Edgeøa Svalbard), ter plekke data en vergelijkt deze met data uit 2015 om de veranderingen te begrijpen. Verschillende belangengroepen komen tijdens de expeditie bijeen: wetenschappers, beleidsmakers, politici en media. De expeditie hoopt ook de internationale samenwerking met Noorwegen rondom poolonderzoek te versterken. 

NWO-commissie 

De onderzoekers die deelnemen aan de expeditie werken elk aan een eigen project, verdeeld over negen verschillende thema’s, waaronder biodiversiteit, ijsonderzoek, archeologie, natuurbeleving en vervuiling. De meeste deelnemers werden door een NWO-commissie geselecteerd. Tijdens de bijeenkomst in Groningen presenteerden zij hun onderzoeksprojecten. Intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is van cruciaal belang tijdens de expeditie voor het beantwoorden van de vraagstukken.

In totaal gaan er 50 professionele onderzoekers mee en 50 betalende toeristen, die eveneens een bijdrage leveren aan het onderzoek. Verder is er plek voor enkele journalisten (onder andere NOS), beleidsmakers en politici. 

Nederlands Polair Programma 

De leiding is in handen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen met Maarten Loonen als wetenschappelijk leider, Annette Scheepstra als coördinator en Frits Steenhuisen als logistiek leider. Loonen is iedere zomer manager op het Nederlands Poolstation in Spitsbergen. NWO financiert de expeditie vanuit het Nederlands Polair Programma, waaraan vijf ministeries deelnemen. Het schip waarmee gevaren wordt is de Ortelius, in handen van OceanWide Expeditions. 

Coronavirus 

Deze expeditie zou oorspronkelijk in augustus 2020 worden gehouden, maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld. 

Door: Nationale Onderwijsgids