Logo_logo_knaw

Siroon Bekkering, postdoc bij zowel de afdeling interne geneeskunde van het Radboudumc als het Royal Children’s Hospital te Melbourne is de winnaar van de Nationale Postdocprijs 2019. Dit meldt KNAW.

Bekkerings onderzoek heeft tot een revolutie geleid in het denken over het immuunsysteem. ‘Haar vernieuwende onderzoek, ondernemingszin en internationale activiteiten maken dat zij de overtuigende winnaar is van de Nationale Postdoc Prijs 2019’, schrijft de jury in haar rapport.
 
De prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een oorkonde. Bekkering zal het gewonnen geldbedrag inzetten voor haar vervolgonderzoek naar het geheugen van het aangeboren immuunsysteem van patiënten met hart- en vaatziekten. ‘Er is nog veel onontdekt en verder uit te zoeken, en ik zou graag mijn eigen onderzoekslijn hierin verder uitbreiden.’
 
Bekkering juicht het toe dat de Nationale Postdocprijs in het leven is geroepen om de carrière van jonge onderzoekers na hun PhD, ‘zeker in de huidige competitieve wetenschapswereld’, te blijven stimuleren.
 

Nationale Postdocprijs

De Nationale Postdocprijs is in 2017 ingesteld door De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De prijs is bedoeld voor postdoconderzoekers en universitair docenten die excellent wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met (potentieel) grote maatschappelijke impact. De onderzoekers worden genomineerd door directeuren van Nederlandse onderzoeksinstituten en hoogleraren.
 
De prijsuitreiking is op 16 maart 2020 in het Trippenhuis te Amsterdam.
 
Door: Nationale Onderwijsgids