KNAW kent Heinekenprijzen 2020 toe

De KNAW heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan biochemicus Bruce Stillman (Cold Spring Harbor Laboratory), bio-engineer en psychiater Karl Deisseroth (Stanford University), wetenschapshistoricus Lorraine Daston (Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte), klimaatwetenschapper Corinne Le Quéré (University of East Anglia) en neurowetenschapper Robert Zatorre (McGill University). Dit meldt de KNAW.

Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica

Bruce Stillman, hoogleraar en president van Cold Spring Harbor Laboratory (Verenigde Staten) krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2020 voor zijn baanbrekende onderzoek naar de manier waarop DNA in eukaryotische cellen gekopieerd wordt, een proces dat van fundamenteel belang is voor het leven op aarde.
 

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde

Karl Deisseroth, hoogleraar bio-engineering, psychiatrie en gedragswetenschappen aan Stanford University (Verenigde Staten) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2020 voor de ontwikkeling van optogenetica, een methode waarmee de activiteit van zenuwcellen met licht kan worden beïnvloed, en hydrogel-tissue chemistry, een techniek die hersenweefsel doorzichtig kan maken.
 

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap

Lorraine Daston, directeur emerita van het Max Planck Institut für Wissenschafts-geschichte (Duitsland) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2020 vanwege haar studie naar de ontwikkeling van het begrip objectiviteit en de omwenteling die ze teweegbracht in het vakgebied wetenschapsgeschiedenis.
 

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen

Corinne Le Quéré, Royal Society onderzoekshoogleraar wetenschap van klimaatverandering aan de University of East Anglia (Engeland) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2020 voor haar interdisciplinaire onderzoek naar de interactie tussen klimaatverandering en de koolstofcyclus.
 

C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen

Robert Zatorre, hoogleraar Neurowetenschappen aan de McGill University (Canada) krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2020 voor zijn bijdrage aan het vakgebied van de muziekcognitie. Hij onderzoekt hoe ons zenuwstelsel ervoor zorgt dat we muziek kunnen maken en daarvan kunnen genieten.
 

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

Op 1 mei dit jaar werd bekend dat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2020 wordt uitgereikt aan beeldend kunstenaar Ansuya Blom.
 
De laureaten ontvangen de Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, op donderdag 1 oktober 2020.
 
 

Over de Heinekenprijzen 

De Heinekenprijzen zijn in de afgelopen vijf decennia uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde onderscheiding. Het zijn de meest prestigieuze prijzen voor kunst en wetenschap van Nederland. Elke twee jaar worden vijf internationaal gerenommeerde onderzoekers en één kunstenaar die in Nederland woont en werkt, geëerd. Het zijn allen laureaten die met hun werk nieuwe perspectieven bieden, onverwachte doorbraken realiseren en nieuwe wegen voor anderen openen. Sinds 2010 wordt ook de toekomstige generatie aangemoedigd. Vier veelbelovende jonge onderzoekers, werkzaam bij Nederlandse onderzoeksinstellingen, ontvangen de Heineken Young Scientists Awards.
 
Door: Nationale Onderwijsgids