Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

Hoe vindt reflectie plaats in de huisartsgeneeskunde? En hoe wordt ‘skilled communication’ in praktijk gebracht en meetbaar gemaakt? Dit jaar nog starten er 2 onderwijsprojecten die met deze vragen aan de slag gaan. Dit meldt ZonMw.

Reflectievaardigheden

Het eerste project heeft als doel de reflectieve praktijken van specialisten in opleiding verbeteren en bekijken hoe reflectievaardigheden in het curriculum kunnen worden bevorderd. Er wordt een evidence base gegenereerd hoe reflectie plaatsvindt in de praktijk van de opleiding en de werkplek van de huisarts. Dit project is naar verwachting in 2023 afrond.
 

Skilled communication

Het andere project gaat zich bezig houden met de theoretische onderbouwing en het operationaliseren van de skilled communication benadering in de huisartsenpraktijk. Deze benadering kan huisartsen in opleiding ondersteunen bij het communiceren met patiënten op een manier die is afgestemd op de individuele gezondheidsvraag van het consult. Dit project heeft een looptijd tot 2025.
 

Onderzoek van onderwijs

De projecten komen voort uit de subsidieronde Onderzoek van Onderwijs van het programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG). Binnen dit programma verzorgen we de uitvoering van onderzoek dat door SBOH wordt gefaciliteerd en gefinancierd.
 

SBOH

SBOH is werkgever van artsen in opleiding tot: huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten en arts maatschappij en gezondheid. Ook financiert SBOH deze opleidingen. Voor academisering van de opleidingen stimuleert het programma HGOG onderzoeksprojecten waarin specifiek aioto’s (artsen in opleiding tot onderzoeker) promoveren. Zij zullen de bruggenbouwers vormen tussen de opleiding, onderzoek en de praktijk.
 
Door: Nationale Onderwijsgids