Logo_tilburg_universiteit_logo
Virtual Reality in het onderwijs: SPACEBUZZ raket op campus Tilburg University
SPACEBUZZ is een revolutionair Virtual Reality non-profit educatieprogramma, ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Tilburg en ESA astronaut André Kuipers. Doel van het programma is om kinderen te inspireren ambassadeurs van de aarde te worden. Tijdens de Dutch Technology Week krijgen scholieren van tien verschillende basisscholen uit Tilburg en omgeving een opleiding tot astronaut en maken ze een ruimtereis in een levensechte raket. Dit meldt Tilburg University.
 
Het SPACEBUZZ programma gebruikt de nieuwste technologie om kinderen op een speelse manier te laten leren over thema’s als de ruimte, de aarde, wetenschap en techniek. Prof. dr. Max Louwerse en Maarten Horden hebben het afgelopen jaar nauw samengewerkt met het team van SPACEBUZZ. Dr. Marie Postma en promovenda Anna van Limpt hebben het team recentelijk versterkt, in het kader van de VSNU Digitale Samenleving agenda.
 
Doel is om innovatie in het onderwijssysteem te onderzoeken, van bassischool tot universiteit. Louwerse en zijn team doen dat al in het DAF Technology Lab, het virtual en mixed reality lab op de campus, maar gaan nu een stap verder. Louwerse: “We willen een leerprogramma aanbieden waarbij kinderen leren zonder dat ze door hebben dat ze aan het leren zijn.” Met behulp van Virtual Reality gecombineerd met artificial intelligence en serious gaming kan dat gerealiseerd worden. 
 
Het SpaceBuzz project valt binnen de thema’s van interactieve technologie en menselijk gedrag van MindLabs, het initiatief in de Spoorzone, waar Tilburg University een van de centrale partners is. De raket komt daarom ook naar de Dutch Technology Week op 20-22 mei om ook daar kinderen mee te nemen op een ruimtereis die onderwijs heet. Op 23 en 24 mei staat de raket op de campus van Tilburg University. Donderdag en vrijdag mogen studenten de SPACEBUZZ raket bezoeken op basis van loting.
 
Door: Nationale Onderwijsgids