Normal_studenten__laptop__buiten__hbo__universiteit

Sinds 2006 daalt het aantal onbetaalde nevenactiviteiten van studenten. Dit blijkt uit een analyse van ruim 61.000 mensen die een baan zoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Landelijke Kamer van Verenigingen en Magnet.me: een banensite voor studenten en mensen die net hun studie hebben afgerond. Dit meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen.

Na de invoering van het leenstelsel voor studenten in 2015 staken steeds miner studenten tijd in onbetaalde nevenactiviteiten. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn bestuursfuncties bij studentenverenigingen of vrijwilligerswerk bij maatschappelijke organisaties of politieke partijen. Uit de analyse blijkt dat steeds meer mensen er de laatste jaren voor kiezen om helemaal geen vrijwilligerswerk te doen. Bovendien is de tijd die nog wel  in vrijwilligerswerk gestoken wordt korter dan enkele jaren geleden.
 
Vincent Karremans, medeoprichter van Magnet.me, geeft aan dat de afname van de nevenactiviteiten negatieve gevolgen heeft voor de kansen van de studenten op de arbeidsmarkt. "Werkgevers hechten aan de bredere ontwikkeling die studenten dankzij nevenactiviteiten doormaken. Studenten leren er leiding geven, samenwerken, met verantwoordelijkheid omgaan, op een manier die in de collegebankjes en in bijbaantjes niet is na te bootsen. Dat zijn vaardigheden die werkgevers juist zoeken.”
 
Uit gegevens van Magnet.me komt bovendien naar voren dat er een positief verband is tussen het aantal uur dat iemand die een baan zoekt aan nevenactiviteiten heeft besteed en het aantal keer dat diegene door werkgevers zijn benaderd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids