Rellen Haren, Facebookrellen, Project X

HAREN (Novum) - Alle overheidsdocumenten rond de rellen in Haren zijn vrijdagochtend openbaar gemaakt. Het televisieprogramma Eenvandaag meldt de stukken in handen te hebben gekregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Eerdere pogingen van lokale media om de stukken in handen te krijgen liepen eind november op niets uit. De gemeente Haren weigerde openheid te geven omdat de openbare veiligheid anders in het geding zou kunnen komen. De informatie over de voorbereiding van het Project X-feest kan iets zeggen over toekomstige acties, waardoor ingrijpen door politie zou worden bemoeilijkt.

Het gaat onder meer om draaiboeken van de politie en gemeente en notulen van vergaderingen van het gemeentelijke beleidsteam. Haren wilde die eerder niet openbaar maken omdat verspreiding daarvan het toekomstige functioneren van betrokken ambtenaren kon schaden.

De stukken onderschrijven de conclusies van het rapport dat donderdag uitlekte en later vrijdag wordt gepresenteerd. Burgemeester, politie en justitie hebben in de voorbereiding de risico's onderschat en nauwelijks voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is het draaiboek van de politie summier en staat er niet in omschreven wat er van de politie wordt verwacht onder welke omstandigheden.