Er blijken grote verschillen te zitten als er gekeken wordt naar wat studeren kost per land. Zo wordt in de meeste Scandinavische landen geen collegegeld gehanteerd. De studiekosten in de Verenigde Staten van Amerika liggen echter veel hoger dan in Nederland. Studeren in de Europese Unie, met inbegrip van Zwitserland en Noorwegen, is goedkoper dan studeren buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van kortingssite 1Kortingscode.com. Dat meldt Webcubes.
In veel landen die tot de EU behoren is het collegegeld lager dan in Nederland. In sommige gevallen wordt er zelfs geen collegegeld gerekend. In bijvoorbeeld Denemarken en Zweden betalen studenten geen collegegeld en in Finland zijn de bacheloropleidingen gratis en de meeste masteropleidingen ook.
Studenten kunnen dus tegelijkertijd waardevolle internationale ervaring opdoen én geld besparen door in bijvoorbeeld Denemarken, Zweden of Duitsland te studeren. In andere landen, zoals Italië en Zwitserland, verschilt het collegegeld en kunnen studenten zowel meer als minder collegegeld betalen dan in Nederland. Het collegegeld in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk ligt echter een stuk hoger. Daar betalen studenten tussen de 4.255 en de 10.941 euro per jaar.
In een land buiten de Europese Unie betalen Nederlandse studenten doorsnee genomen aanzienlijk meer collegegeld. Dit komt doordat Nederlandse studenten die buiten de Europese Unie studeren een speciaal tarief voor buitenlandse studenten betalen. Deze kosten verschillen per land en universiteit. Het collegegeld begint bij zo’n 5.000 euro per jaar en kan enorm oplopen. Het collegegeld in Amerika is bijvoorbeeld veruit het duurst. Studenten betalen daar soms zelfs meer dan 24.000 euro per jaar.
De kosten voor levensonderhoud binnen de Europese Unie verschillen gemiddeld niet zoveel van Nederland. Soms liggen de kosten voor levensonderhoud iets lager dan in Nederland, soms iets hoger. In een land buiten de Europese Unie verschilt het echt per werelddeel. In China of Japan bijvoorbeeld liggen de kosten voor levensonderhoud beduidend lager, maar in Australië en Amerika zijn studenten duurder uit.
© Nationale Onderwijsgids