Logo_ntrmail_logo
Verslaggever Bart Meijer van het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu is vertrokken voor een reis van drie weken naar de westkust van Antarctica, het gebied waar de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering het meest in het oog springen. Zijn verslag is te volgen via www.dekennisvannu.nl en te zien op woensdag 4 en 11 februari op NPO 2. 
 
Bart Meijer reist mee met Nederlandse wetenschappers op het meest barre continent ter wereld. De aarde als geheel warmt op, maar op sommige plekken gaat het harder dan andere. Het Antarctisch schiereiland is de afgelopen decennia veel sneller opgewarmd dan de rest van de wereld. De ijskap neemt er in rap tempo af en gletsjers trekken zich terug. In een vijandige maar ook prachtige omgeving van sneeuw en ijs brengen de programmamakers de verborgen effecten van klimaatverandering in kaart. 
 
Het team van De Kennis van Nu is 19 december vertrokken richting Antarctica. Ze verblijven eerst op de Britse basis Rothera waar het Nederlandse Dirck Gerritsz laboratorium staat, het eerste Nederlandse laboratorium op Antarctica dat in 2013 door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ) werd opgezet. Begin januari reizen ze mee met het onderzoeksschip James Clark Ross. De Antarctische kustwateren zijn voor buitenstaanders in principe nog wel toegankelijk, maar voet aan wal zetten op het continent zelf is normaliter voorbehouden aan alleen onderzoekers. Dankzij de samenwerking van NWO met de British Antarctic Survey is het De Kennis van Nu gelukt om met een camerateam toegang te krijgen tot Antarctica.
 
De reis is online te volgen via www.dekennisvannu.nl en op de radio via de uitzendingen van De Kennis van Nu op NPO Radio 5 (onder meer 18 en 26 december, 21.00 uur, ook online terug te luisteren). De tv-uitzendingen zijn op woensdag 4 en 11 februari om 19.20 uur op NPO 2. 
 
© Nationale Onderwijsgids