Dijkgraaf maakt burgerschap een verplicht examenonderdeel mbo

Burgerschap wordt vanaf studiejaar 2026/27 een verplicht examenonderdeel voor mbo’ers. Met deze maatregel wil demissionair minister Dijkgraaf deze onderwijsvorm versterken. Ook zullen de eisen voor mbo-docenten worden verhoogd. Dit geldt voor docenten die lesgeven in taal, rekenen en burgerschap, aldus De Telegraaf.

Tijdens het volgen van burgerschapsonderwijs ontwikkel je een aantal vaardigheden die cruciaal zijn in de huidige samenleving. De democratische rechtsstaat wordt bijvoorbeeld behandeld, maar het gaat ook over persoonlijke financiën. En iets wat tegenwoordig steeds belangrijker wordt: hoe kan je desinformatie herkennen? Uit onderzoek blijkt dat de kennis en vaardigheden op het gebied van burgerschap afnemen, terwijl het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van studenten. Daarom wil het ministerie van Onderwijs het tij keren.

De beoordeling 

Vorig jaar werd Dijkgraaf door een expertgroep (bestaand uit docenten en onderzoekers) al benaderd om het vak burgerschap een verplicht examenonderdeel te maken. Hij sloeg dit voorstel toen af omdat de prestatiedruk voor studenten al hoog genoeg is. Toen bleek dat burgerschap als examenonderdeel ook kan worden afgenomen in de vorm van een portfolio, veranderde Dijkgraaf van gedachte. Scholen krijgen de vrijheid om zelf te bepalen hoe het portfolio eruit komt te zien. Dat kan bijvoorbeeld met praktijkopdrachten of interviews. Het vak zal dus een voorwaarde worden om je diploma te behalen en het wordt beoordeeld met een onvoldoende, voldoende of goed.

Docenten-niveau omhoog

Dijkgraaf wil het niveau van docenten van de vakken taal, rekenen en burgerschap gaan opkrikken door middel van een aanvullend opleidingstraject. Hiermee zal het niveau van lesgeven voor de desbetreffende vakken weer omhoog gaan. Ook deze maatregelen zullen in het studiejaar 2026/27 ingaan, een jaar later dan vorig jaar was aangekondigd. Deze maatregel is getroffen omdat er jaarlijks duizenden studenten van het mbo komen, zonder enige kennis van lezen of schrijven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema