Middelbare scholen krijgen lespakket van NPO door serie De Joodse Raad

De EO en de NPO hebben een lespakket voor middelbare scholieren gemaakt in aansluiting op de spraakmakende tv-serie De Joodse Raad, die op zondagavond via NPO 1 te zien is. Volgens de EO gaat de lesstof dieper in op de historische gebeurtenissen. De Joodse Raad, opgericht in 1941 op initiatief van de Duitse bezetter, diende officieel voor communicatie met en het bestuur van de Joodse gemeenschap en werd een instrument om anti-Joodse maatregelen door te voeren.

Hun lidmaatschap van de raad is de leden, die aanvankelijk dachten te redden wat er te redden viel, later zwaar aangerekend. "Leerlingen leren over de historische Joodse Raad zelf, maar worden ook gemotiveerd om zich in te leven en te verplaatsen in mensen van wie de levens bedreigd worden tijdens een oorlog. Welke keuzes heb je in zo'n onmogelijke situatie?", aldus de EO.

Serie door veel kijkers gewaardeerd 

De serie, met onder anderen Pierre Bokma in de rol van de met de situatie worstelende voorzitter David Cohen, wordt blijkens alle reacties door veel kijkers zeer gewaardeerd. De reeks, geregisseerd door Paula van der Oest en geschreven door Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen, haalt dan ook prima kijkcijfers. De eerste aflevering trok meteen al 1,4 miljoen kijkers. EO-eindredacteur Arnoud Bruinier is blij dat er nu ook nog een lespakket is. "Één van de belangrijkste redenen om deze serie te maken is dat we het verhaal over de Joodse Raad ook voor nieuwe generaties toegankelijk wilden maken. De Joodse Raad laat zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids."

"De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen zijn helaas van alle tijden", vervolgt hij. Het lespakket is gebaseerd op de eerste aflevering van de serie, die daarom online ook langer gratis beschikbaar blijft, en kan worden behandeld in één lesuur.

Door: ANP