Logo_vsnu

Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is Nederland opnieuw het best vertegenwoordigde land in de prestigieuze Times Higher Education World University Ranking. Vorig jaar stonden zeven Nederlandse universiteiten in de top 100, dit jaar zijn dat er acht. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘Dertien Nederlandse universiteiten staan in de top 250 van de wereld, waarvan acht in de top 100. Als je bedenkt dat er wereldwijd meer dan 30.000 universiteiten zijn dan behoren al onze instellingen in deze ranking tot de beste 1% van de wereld, daar ben ik trots op’.

In de ranking zijn enkele lichte verschuivingen. Universiteit Leiden is wederom de best scorende universiteit. Nieuw in de top 100 is de Universiteit Maastricht.

Waarom geen notering in de top 50?
De VSNU krijgt regelmatig de vraag waarom er in rankings geen Nederlandse universiteiten in de top 50 of zelfs top 10 staan. Voorzitter Karl Dittrich: ‘Als je net als Harvard echt wil pieken dan zou je de beste onderdelen van iedere Nederlandse universiteit moeten samenbrengen in één instituut. En dan ben je er nog niet. Het eigen vermogen van bijvoorbeeld Harvard is vele malen groter dan het eigen vermogen van alle Nederlandse universiteiten samen. Bovendien betekent het creëren van zo’n topinstituut automatisch dat alle overige universiteiten door minder excellent onderzoek en onderwijs sterk in aanzien zullen dalen. Dan heb je één uitblinker en voor de rest middelmatigheid. Dat willen we niet’.

Rankings zaligmakend?
De VSNU benadrukt dat rankings niet zaligmakend zijn; er zijn belangrijke aspecten, zoals de onderwijskwaliteit, die niet worden gemeten. Rankings geven daarom altijd een beperkt beeld van hoe universiteiten het doen. Dat neemt niet weg dat universiteiten altijd weer nieuwsgierig zijn naar de uitslagen. Ondanks de beperkingen worden de rankings internationaal serieus genomen en als graadmeter gezien. Zie hier een actueel overzicht over de scores in verschillende wereldwijde rankings.

© Nationale Onderwijsgids