Waarom de Universiteit Utrecht niet meedoet aan de THE-ranking

Je hoorde het wellicht al: de Universiteit Utrecht is niet opgenomen in de World University Ranking 2024 van Times Higher Education (THE). Dat meldt de Universiteit Utrecht. 

De UU heeft ervoor gekozen om geen gegevens aan te leveren. Een bewuste keuze:
* Rankings leggen te veel nadruk op scoren en competitie, terwijl we juist willen inzetten op samenwerking en open science.
* Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om de kwaliteit van een gehele universiteit met alle verschillende opleidingen en vakgebieden in één getal te vangen.
*Ook gebruiken de makers van de rankings gegevens en methoden waar veel op af te dingen valt, zo blijkt uit onderzoek.

Artikelen 

Wat zijn verdere redenen om niet mee te doen? Hoe gaan andere universiteiten hiermee om? En wat is het standpunt van universiteitenvereniging UNL? DUB schreef een informatief artikel. UNL deelde eerder dit standpunt en een adviesrapport (pdf) om verantwoord om te gaan met rankings. En AD schreef het artikel ‘Universiteit Utrecht komt niet meer voor op wereldranglijst en dit is hoe dat komt’ (paywall).

Verantwoord omgaan met rankings 

Het is belangrijk dat universiteiten – meer dan nu – samen optrekken als het gaat om verantwoord omgaan met rankings (in lijn met eerdergenoemd advies vanuit UNL). We adviseren studenten om vooral de inhoud en aard van opleidingen te vergelijken en onderzoekers om te kijken naar de aard en kwaliteit van de onderzoeksprogramma’s.

Door: Nationale Onderwijsgids