TU Delft lanceert MasterPlus opleidingsprogramma in optica en fotonica

Een uniek MasterPlus-programma voor Masterstudenten in optica en fotonica (MPOP). Dat is wat TU Delft, PhotonDelta, Optics Netherlands en de andere technische universiteiten van Nederland lanceren in september 2024. Het juiste talent vinden is voor de optica- en fotonica-industrie een groot knelpunt. Door academische expertise te integreren met de behoeften van de industrie, belooft het programma een zeer noodzakelijke talentenpool op te leveren van hoogopgeleide professionals die klaar zijn voor innovatie en groei in het veld. Dat meldt de TU Delft. 

Nederland is een knooppunt van innovatie op het gebied van optica en fotonica, met een levendig economisch ecosysteem met sterke jaarlijkse groei. Professionals in dit vakgebied helpen de toekomst van technologie vorm te geven en stimuleren wereldwijde innovaties via baanbrekende projecten op gebieden als datacommunicatie, sensortechnologie, medische beeldvorming, hernieuwbare energie en productie.

Masterstudenten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek 

In aanmerking komen masterstudenten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek van de drie technische universiteiten in Nederland. Ze kunnen in het MPOP challenge based projecten verwachten, evenals unieke stages bij toonaangevende bedrijven en innovatieve startups, waaronder ASML, Signify, SMART Photonics en LioniX International. Ook zullen zij samenwerken met gerenommeerde onderzoeksinstituten als SRON en Imec.

Aurele Adam, programmadirecteur van de Masteropleiding Applied Physics bij de TU Delft: “Het MPOP is van cruciaal belang, omdat het samenwerking bevordert en expertise op een essentieel gebied aanmoedigt. In een tijdperk dat wordt aangedreven door technologische innovatie, is de focus op optica en fotonica essentieel voor het bevorderen van diverse sectoren zoals telecommunicatie, gezondheidszorg en hernieuwbare energie.”

Nieuwe specialisatie in optica en fotonica 

TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit Twente gaan een nieuwe specialisatie in optica en fotonica aanbieden binnen de bestaande masteropleidingen Technische Natuurkunde en Elektrotechniek. Elke universiteit zal haar eigen gespecialiseerde cursussen op het gebied van optica en fotonica aanbieden, en interuniversitaire activiteiten en opleidingen faciliteren, waardoor studenten de flexibiliteit krijgen om cursussen op verschillende universiteitscampussen te volgen. Er wordt een scala aan wetenschappelijke en sociale activiteiten aangeboden, evenals eerder genoemde praktijkervaring in de industrie.

Concurrentiekracht Nederlandse universiteiten 

“Door studenten diepgaande kennis en praktische vaardigheden op het gebied van de optica te bieden, waarborgt het programma niet alleen de concurrentiekracht van de Nederlandse universiteiten,” stelt Adam. “Het stimuleert ook de Nederlandse industrie op het gebied van baanbrekend onderzoek en toepassingen.”

Het flexibele en innovatieve MPOP maakt deel uit van een nationaal programma en heeft tot doel deuren te openen voor carrières in diverse industrieën, van agri & food tot automotive, met veelbelovende uitzichten op werk in R&D en de academische wereld. Nu de sector klaar is voor aanzienlijke groei in de komende jaren – en zowel publieke als private investeringen zal aantrekken –, is MPOP opgezet om technisch talent in de sector te brengen.

Het MPOP initiatief wordt georganiseerd door de 4TU.Federatie. Als aanvulling op het levendige optica- en fotonica-ecosysteem van Nederland coördineren PhotonDelta en Optics Netherlands de inspanningen om een vruchtbare voedingsbodem te creëren voor multinationals, start- en scale-ups en onderzoeksorganisaties. Deze organisaties en het omliggende ecosysteem zetten zich in voor het stimuleren en laten groeien van de optica- en fotonicacapaciteiten van Nederland, waardoor Nederland haar positie op dit gebied verder versterkt.

Door: Nationale Onderwijsgids