Nijpend lerarentekort in 't Gooi, terwijl er zes jaar geleden nog een overschot was

Op Gooise scholen wordt het lerarentekort steeds nijpender. Het tekort in de regio staat op de eerste plek wat betreft de regio’s waar leraren het hardst worden gezocht. Met name in het basisonderwijs is er sprake van een groot tekort. Dit meldt NHNieuws.

Het UWV verwacht dat het personeelstekort de aankomende tijd niet makkelijk wordt opgelost. Er wordt zelfs voorspeld dat het tekort de aankomende jaren blijft bestaan in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Voor het beroepsonderwijs is het moeilijker om een voorspelling te geven, omdat daar het grootste deel van de docenten uit het bedrijfsleven komt en niet van een lerarenopleiding.

Hoe komt het?

Simpelweg zijn er te weinig leraren die beschikbaar zijn. De afgelopen maand waren er in ’t Gooi slechts 43 werkzoekende leraren. De helft zocht een baan in het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs waren er aan het einde van de afgelopen maand slechts elf leraren beschikbaar.

Zes jaar geleden was er nog een overschot aan basisschoolleerkrachten, maar de afgelopen vier jaar is daar absoluut geen sprake meer van.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer