Examenleerlingen vso melden veel psychische klachten

Veel leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die dit jaar staatsexamen doen, kampen met psychische klachten, zo melden zij bij Leerlingenbelang VSO (LBVSO). Het gaat om klachten zoals zware depressies, suïcidale gedachten en grote onzekerheid over het verloop van de examens. Veel leerlingen in het vso hebben namelijk geen recht op coronaversoepelingen. Dit meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). 

In totaal zijn er naar schatting 4000 vso-leerlingen die dit jaar staatsexamens doen, met daarnaast nog thuiszitters en leerlingen uit het volwassenenonderwijs, aldus de AVS. Zij kunnen geen aanspraak maken op coulance vanwege corona, zoals leerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs dat wel kunnen.
 

LBVSO

Leerlingenbelang VSO, een relatief nieuwe belangenorganisatie voor en door leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs, zegt in de afgelopen weken 532 klachten gekregen te hebben van vso-leerlingen. De meeste klachten hebben te maken met zware depressies, suïcidale gedachten en onzekerheden over de examens.
 

'Versoepelingen onuitvoerbaar'

Volgens minister Slob zijn coronaversoepelingen voor de vso-leerlingen in de praktijk nagenoeg onuitvoerbaar. Twee aangenomen moties van de Tweede Kamer over versoepelingen voor vso-leerlingen die dit jaar zogeheten deelcertificaten halen en niet het gehele diploma, legde hij dan ook naast zich neer. 
 
LBVSO wil dat Slob staatsexamenkandidaten (die opgaan voor deelcertificaten 2021) alsnog tegemoet komt. Bijvoorbeeld door bij de normering rekening te houden met de problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis en hun beperking, zo schrijft de AVS.
 
Door: Nationale Onderwijsgids