Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Randvoorwaarden om naar school te gaan. De stem van ouders. Onderzoek School en vriendschap. Dit zijn de titels van drie nieuwe informatiebladen over onderwijs. Voor iedereen die werkt aan passend en inclusief onderwijs. Dit meldt Ieder(in).

Randvoorwaarden om naar school te gaan

Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat zegt het VN-verdrag Handicap. Voor kinderen met een beperking, psychische aandoening of chronische ziekte is meestal wat extra’s nodig om naar school te kunnen gaan. Wat is er voor deze leerlingen nodig om onderwijs te kunnen volgen? En wie moet daarvoor zorgen?

De stem van ouders

Ouders met kinderen in het passend onderwijs moeten vaak enorm knokken om zaken voor hun kinderen voor elkaar te krijgen. Ze zijn afhankelijk van de school, het samenwerkingsverband, soms ook de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente en worden vaak niet als serieuze gesprekspartner gezien. Hierin moet verandering komen.

School en vriendschap

Welke invloed heeft het schooltype op het sociale leven van een leerling met een beperking, aandoening of chronische ziekte? Dit was de kernvraag van het onderzoek ‘School en vriendschap’. De publieksversie van het onderzoeksrapport zet de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen op een rij.

Deze uitgaven zijn ontwikkeld door Ieder(in), MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Patiëntenfederatie Nederland. Download de informatiebladen gratis op www.iederin.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids