Normal_geld__portemonnee__muntgeld

Wajongers met minder loonwaarde die werken onder het minimumloon kunnen in de toekomst op geen enkele manier het wettelijk minimumloon (WML) gaan verdienen. Dat blijkt uit een beleidstoelichting die staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, waarin de plannen voor de Wajong worden verduidelijkt. Dat meldt FNV. 

Voor Wajongers die nu werken onder het WML gloort op termijn het minimumloonniveau, omdat zij na 7 jaar werken onder de zogenaamde voortgezette regeling vallen. Deze regeling zorgt ervoor dat werkende Wajongers hun loon aangevuld krijgen tot WML-niveau. Uit de brief van de staatssecretaris blijkt nu dat zij de voortgezette regeling wil schrappen.
 

Geen oog voor arbeidsbeperkten

 
Wajongers met minder loonwaarde die werken onder het minimumloon kunnen in de toekomst op
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Het afschaffen van de voortgezette regeling past bij de plannen van Van Ark om iedereen met een arbeidsbeperking straks met loondispensatie te laten werken. Daarbij komen alle administratieve lasten om tot een wettelijk minimum loon te komen voortaan bij de werknemer zelf te liggen. De staatssecretaris vindt het belangrijk om werkgevers te ontzorgen maar heeft geen oog voor de behoeftes van arbeidsbeperkten.”
 
Van Ark wil het werken met loondispensatie op termijn gaan invoeren voor iedereen die niet zelf het WML kan verdienen. Een plan dat op veel weerstand stuit bij oppositiepartijen, maar ook bij een deel van de werkgevers zelf. Jong: “Na de al doorgevoerde korting van 5 procent op de Wajonguitkering afgelopen jaar is dit een nieuwe aanval op de inkomsten van jongeren met een arbeidshandicap. Daarbij opgeteld dat de beloofde banen van de overheid opnieuw achterblijven, kan ik niet anders dan concluderen dat dit kabinet Wajongers keihard aanpakt. Wij blijven dan ook alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het plan van loondispensatie van tafel gaat.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids