Mbo'ers die werken in de techniek staan sterker dan hbo'ers en academici

Het mbo biedt vaker dan het hbo of de universiteit een betere startpositie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit Studie & Werk 2023. Hiervoor vergeleken EW en SEO Economisch Onderzoek voor het eerst alle opleidingen. De resultaten zijn maandag 19 juni gepresenteerd in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Dat meldt EW. 

Mbo’ers staan, van alle groepen afgestudeerden, het sterkst in de techniek. Het gaat hier dan wel om studenten die op niveau 4 een opleiding volgden via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). 

BBL-opleidingen 

Ook de bbl-4-opleidingen in de zorg bieden een sterke startpositie met een goed salaris. Studenten werken via de bbl het grootste gedeelte van de week voor een werkgever en ze gaan dan een dag in de week naar school. Het blijkt de beste manier om na het afstuderen snel aan het werk te kunnen.

Salaris na tien jaar 

Academici van de opleiding finance verdienen na tien jaar het meest van iedereen. Zo’n 6.450 euro. Bij het hbo staat aviation bovenaan met 4.982 euro. Mbo-afgestudeerden verdienen net iets meer na hun opleiding procestechniek (bol, niveau 4), namelijk 5.026 euro. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk