Koningin Máxima spreekt bij stichting voor jongeren met mentale problemen

Koningin Máxima heeft in Rotterdam het startschot gegeven voor Mind Us. Dat is een stichting die zich richt op jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 27 jaar met mentale problemen. De oningin is erevoorzitter van deze stichting. Dat meldt de NOS.

Voor koningin Máxima in Mind Us de uitkomt van haar eigen zoektocht na de dood van haar zusje Inez. Zij stierf bijna vier jaar geleden en kampte met depressies. Máxima en familie voelden onmacht om Inez te helpen. “Na haar zelfmoord werden we overspoeld door gevoelens van verdriet, verlies en machteloosheid. Dat het zo ver was gekomen en dat we Inez niet konden helpen.”

Taboesfeer 

In haar toespraak wees Máxima erop dat er veel meer mensen worstelen met de vraag wat ze moeten doen met iemand die mentale problemen heeft. Op dat gebied kan Mind Us ook helpen. Ook vertelde Máxima dat we psychische problemen uit de taboesfeer moeten halen. Ze heeft zelfs haar dochters Amalia en Alexia aangespoord om ook af en toe eens dergelijke gesprekken te voeren mocht dat nodig zijn.

Scholen en social media 

Jongeren kunnen bij het Rotterdamse Quardin werken aan hun talenten op het gebied van muziek en dans. Op die manier worden ze mentaal weerbaarder. Vandaar dat dit initiatief ook onder Mind Us valt. Daarnaast richt Mind Us zich ook tot scholen en social media. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk