Openen van onderwijs komt te vroeg, zeggen GGD'en

Universiteiten, hogescholen en mbo's gaan te snel weer open en dat kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten.

De GGD'en hadden liever gezien dat de instellingen pas op 19 september zouden opengaan. "Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw", aldus GGD GHOR Nederland.
 
Ongeveer 1,8 miljoen mensen in Nederland zijn nog niet gevaccineerd. "Daarbij komen de terugkerende vakantiegangers eind augustus, die ook besmettingen met zich mee kunnen brengen. Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot het risico op besmettingen buiten het onderwijs", voegt de GGD-koepel toe.
 

Stijging positieve tests

De gezondheidsdiensten bereiden zich daarom al voor op een nieuwe stijging van het aantal positieve tests, bijvoorbeeld door mensen in te zetten voor bron- en contactonderzoek.
 
De GGD'en zijn bang dat het loslaten van de 1,5 meterregel in het hoger onderwijs ertoe kan leiden dat mensen ook in de rest van de samenleving ook geen afstand van elkaar meer houden. "We hebben de ervaring van de te snelle versoepeling eind juni daarbij nog scherp op het netvlies", zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet.
 
Door: ANP