Studenten zitten na corona nog steeds niet vaak in collegezaal van universiteit

Studenten kwamen op bijna de helft van de universiteiten minder naar colleges in vergelijking met voor corona. De universiteiten hopen wel dat de collegezalen tijdens het komende studiejaar weer voller zitten. Dat meldt de NOS. 

Studenten in het hoger onderwijs hebben de afgelopen coronajaren vooral onderwijs op afstand gevolgd. Toen in februari de maatregelen grotendeels vervielen bleven de studenten weg. Hoorcolleges werden na het wegvallen van de maximale groepsgrootte in collegezalen ook voornamelijk online gegeven. Een deel van de studenten bleef daar vanuit noodzaak of gemak gebruik van maken.

Sociaal proces

De Radboud Universiteit vindt het belangrijk dat studenten fysiek onderwijs volgen. Studeren is volgens de universiteit een sociaal proces. Studenten leren van en door elkaar. 

Praktijkonderwijs 

Niet alle universiteiten herkennen de deels lege collegebanken. Op de Technische Universiteit in Delft zijn er nauwelijks lege collegebanken. Er wordt daar veel praktijkonderwijs gegeven waarbij de opkomst hoog is en in sommige gevallen is het zelfs verplicht om aanwezig te zijn.

Fysiek onderwijs 

De Vrije Universiteit in Amsterdam ziet dat het afschalen van online onderwijs ervoor zorgt dat de studenten weer naar de campus komen. Ook docenten maken studenten bewust van het feit dat fysiek onderwijs een meerwaarde is. 

Het is nog onduidelijk of de verminderde aanwezigheid van studenten ook invloed heeft op de studieresultaten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk